Personal Data Protection Notice / Notis Perlindungan Data Peribadi

 
 

Personal Data Protection Notice / Notis Perlindungan Data Peribadi

Muka Hadapan / Home
 
 

Privacy Notice to our Stakeholders

This Privacy Notice ("Notice") explains collection, processing, storage, retention and disclosure of your Personal Data as required under the Personal Data Protection Act 2010.

Throughout the site, the terms “we”, “us” and “our” refer to pinjaman-perniagaan.com, which describes a brand name owned by Maxwell Advisory, a professional consultant incorporated under the laws of Malaysia withs its business address at No 24-2, Jalan Wangsa Setia 3, Wangsa Melawati, 53300 Kuala Lumpur uses your personal data while browsing our website, including but not limited to other services provided in https://www.registermof.my/.

We will only process your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010, the applicable regulations, guidelines, orders made under the Personal Data Protection Act 2010 and any statutory amendments or re-enactments made of the Personal Data Protection Act 2010 from time to time (collectively referred to as the “PDPA”) as well as this Policy.

As such, you warrant and represent that all personal data is accurate, not misleading, complete and updated to us and hereby consent to the processing of your personal data by us in Malaysia or outside Malaysia.

What kind of Personal Data do we collect?

"Personal Data" refers to
information about you which you have provided to us and any other information that could be use to identified you.

"Processing" refers to collecting, retaining, keeping, storing, adapting, using, disclosing or correcting Personal Data.

By engaging us to provide services or communicating with us either at our events, conferences, talks, seminars or otherwise, by using Pinjaman-Perniagaan.com website https://www.registermof.my/ ("website"), you consent to the processing of your Personal Data by us and our other affiliates.

Types of Personal Data that we may collect includes but is not limited to:

  • your personal details such as name, company name, NRIC, contact address, company address, telephone number, email address, birth date, race, sex, marital status, passport number and citizenship,
  • your payment details, including debit card / credit card number and debit card / credit card issuer; and / or
  • other information related to other individuals which could be recognized from information, data or documents which were given to us; or other Personal Data that have been given while dealing with us.

We may collect sensitive Personal Data while you're dealing with our representatives of which requires you to enclose sensitive Personal Data on behalf of us.

Where we require your consent to disclose sensitive Personal Data, we will ask for your consent to the collection, use and disclosure of it only for services that you need.

How We Collect Your Personal Data

We generally collect personal data through the following methods and / or channels:

  • When you engage pinjaman-perniagaan.com to render professional services to you;
  • When you communicate with us for example when you submit an application form to become our customer, or when you contact us for any enquiries including by email, letter or calling our Contact Centre;
  • We record calls with our customer support team so that we can keep up with training and ensure a good quality of service for you;
    From your transaction records with us;
  • We also collects your Personal Data when you joined any of our customer research campaign, surveys, service satisfaction, feedback, market research, sales promotions, marketing activities and/or lucky draws/contests/competitions;
  • When we obtained any data or information from government or our regulators (for example, regulatory agencies, and authorised enforcement);
  • When we obtained any data or information from third parties; and / or
  • When you completed any commercial transactions, irrespective of whether it is of contractual in nature, including any matters pertaining to products and services offered by us from website, social media or other resources.

Why we process your Personal Data?

We may need your Personal data when we can demonstrate compelling legitimate grounds for the processing which override your interests, rights and freedoms or for the establishment, exercise or defence of legal claims.

As such, in order to deliver our services, we may process your Personal Data for:

  • To evaluate your application for our services;
  • To manage and administer your account and facilities with us;
  • To review the necessity of our services applied by you; and / or
  • To attend your enquiries and complaints including dispute resolution;

Disclosure and sharing Personal Data to Third Parties

In addition to processing your Personal Data, we may have to disclose and / or transferred to third parties which may or may not be located outside Malaysia, including but not limited to:

  • affiliates and subsidiaries;
  • our employees or vendors and other third party service providers who provides services to us for any purposes in regards to processing your data;
  • professional agencies / consultants appointed by us and auditors; and / or
  • government agencies and regulatory authorities.

Security of Personal Data

We maintain appropriate technical and organizational security measures to protect the security of the Personal Data against loss, misuse, unauthorized access, disclosure or alteration.

Consent, Withdrawal of Consent and Opt-Out

Except as otherwise provided in this Notice, we only collect the Personal Data that you provide to us. If you would prefer that we do not collect Personal Data from you, please do not provide us with any such information or access our website.

By visiting our website, providing Personal Data to us, or otherwise interacting with us, you shall be deemed to have read and consent to our processing of the Personal Data in the manner as described in this Notice.

You may withdraw your consent to our processing for any of the above Purposes, at any time by contacting us via the contact detail provided in this website https://www.registermof.my/ such as below

Head of Risk Management,
Maxwell Advisory,
No 24-2, Jalan Wangsa Setia 3,
Wangsa Melawati
53300 Kuala Lumpur
Email: audit@registermof.my

If we do not receive any notification from you concerning our processing of your Personal Data, we shall proceed to continue to process the same for the Purposes as set out above, on the basis that you have consented to our current as well as all our previous processing of the Personal Data in accordance with this Notice.

 

Notis Privasi Untuk Rakan Perniagaan

Notis Privasi ini ("Notis") menerangkan tentang pengutipan, pemprosesan, penyimpanan, pengekalan dan pendedahan Data Peribadi anda sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

Kami hanya akan memproses Data Peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, peraturan, garis panduan, perintah yang dibuat di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan sebarang pindaan berkanun atau enakmen yang diperbuat daripada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dari semasa ke semasa (secara kolektif dirujuk sebagai "APDP") serta Polisi ini.

"Kami" atau "pinjaman-perniagaan.com" merujuk kepada wakil yang dilantik untuk berhubung termasuk, tetapi tidak terhad melalui laman web https://www.registermof.my/ milik Maxwell Advisory bernombor pendaftaran KT0499972-P dan kaedah seperti borang permohonan, e-mel dan surat, panggilan telefon serta perbualan anda dengan pusat panggilan kami.

Seterusnya, ia menerangkan bagaimana laman web yang dimiliki Maxwell Advisory (satu agensi professional yang diperbadankan di bawah undang-undang Malaysia dengan alamat perniagaannya di No 24-2, Jalan Wangsa Setia 3, Wangsa Melawati, 53300 Kuala Lumpur) menggunakan Data Peribadi anda ketika melayari laman web ini, termasuk dan tidak terhad kepada penggunaan perkhidmatan yang disediakan pada laman web https://www.registermof.my/.

Berhubung dengan ini, anda akan bertanggungjawab untuk memberikan maklumat peribadi yang tepat, tidak mengelirukan, lengkap dan dikemaskini kepada kami dan bersetuju terhadap pemprosesan maklumat-maklumat ini oleh pinjaman-perniagaan.com di Malaysia dan di luar Malaysia.

Apakah Maklumat Peribadi yang kami kumpul daripada anda?

“Maklumat Peribadi” merujuk kepada data peribadi yang anda telah berikan kepada kami dan apa-apa maklumat yang boleh digunakan untuk mengenalpasti anda.

“Pemprosesan” merujuk kepada mengumpul, memegang, menyimpan, merekod, menyesuai, mengguna, mendedah atau membetul Maklumat Peribadi.

Dengan melantik pinjaman-perniagaan.com untuk menyediakan perkhidmatan atau dengan berhubung dengan pinjaman-perniagaan.com sama ada di acara, persidangan, seminar, ceramah atau sebaliknya, dan penggunaan perkhidmatan yang disediakan pada laman web https://www.registermof.my/, anda bersetuju bahawa kami akan melakukan pemprosesan bagi maklumat peribadi yang diberikan kepada pihak kami.

Jenis data peribadi yang kami kumpul termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  • butiran peribadi anda seperti nama peribadi, nama syarikat, nombor kad pengenalan, alamat kediaman, alamat syarikat, nombor telefon, e-mel, tarikh lahir, bangsa, jantina, status perkahwinan, nombor pasport dan kewarganegaraan;
  • butiran pembayaran anda, termasuk nombor kad debit / kredit dan nama bank yang mengeluarkan kad debit / kad kredit ; dan
  • butiran lain berkaitan dengan individu lain yang mungkin dikenal pasti dari maklumat, data atau dokumen yang anda berikan kepada pinjaman-perniagaan.com; atau;
  • sebarang maklumat peribadi lain yang anda berikan kepada kami semasa anda berurusan dengan kami.

Kami mungkin mengumpul data peribadi sensitif anda jika anda berurusan dengan wakil syarikat kami yang menghendaki anda supaya mendedahkan data peribadi sensitif tersebut kepada pihak kami.

Kami hanya akan meminta persetujuan anda terlebih dahulu jika kami memproses data peribadi sensitif anda dan menggunakan data peribadi sensitif anda untuk menyediakan perkhidmatan yang diperlukan oleh anda sahaja.

Sekiranya terdapat apa-apa konflik di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai. Kami berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda terma-terma Polisi Privasi ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Polisi Privasi yang telah dikemaskini pada laman web https://www.registermof.my/.

Bagaimana kami memperolehi data peribadi anda?

Kami memperoleh data peribadi anda dengan pelbagai cara, seperti :

  • Apabila anda menggunakan salah satu daripada perkhidmatan yang kami sediakan;
  • Apabila anda menghubungi kami menerusi pelbagai kaedah seperti borang permohonan, e-mel dan surat, panggilan telefon serta perbualan anda dengan pusat panggilan kami;
  • Jika anda menghubungi kami atau kami menghubungi anda melalui telefon, kami mungkin memantau atau merekodkan panggilan telefon tersebut untuk tujuan jaminan kualiti, latihan dan keselamatan;
  • Daripada analisa yang kami lakukan terhadap transaksi anda;
    Kami juga mungkin memperoleh data peribadi anda apabila anda menyertai kaji selidik pelanggan atau apabila anda mendaftar diri untuk mana-mana peraduan atau promosi kami;
  • Apabila kami memperolehi apa-apa data dan maklumat daripada pihak yang diberi kuasa (contohnya, agensi kawal selia, dan penguatkuasaan yang dibenarkan);
  • Apabila kami memperolehi apa-apa data dan maklumat dari pihak ketiga;
  • Apabila anda memeterai sebarang transaksi komersial dengan kami, termasuk tetapi tidak terhad, bagi menyediakan barangan dan/atau perkhidmatan atau perkhidmatan profesional anda; 
  • Laman sesawang dan media sosial pinjaman-perniagaan.com yang lain; dan / atau
  • Daripada sumber-sumber umum.


Mengapa pemprosesan data peribadi anda dilakukan?

Kami mungkin memproses data peribadi anda bagi tujuan :

  • Menilai permohonan anda untuk mana-mana perkhidmatan kami;
  • Mengurus dan menyelenggara akaun dan kemudahan anda;
  • Menilai keperluan perkhidmatan yang dimohon oleh anda;
  • Menjawab pertanyaan dan aduan anda serta menyelesaikan pertikaian.

Pemindahan dan pendedahan Maklumat Peribadi kepada Pihak Ketiga

Selain daripada memproses Maklumat Peribadi, jika dan apabila perlu, berkaitan dengan sebab tersebut, kami boleh mendedahkan dan / atau memindahkan kepada pihak ketiga yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

  • pihak sekutu dan anak syarikat;
  • pekerja kami atau kontraktor dan pihak ketiga yang diberi kebenaran untuk memproses data anda;
  • agensi professional / konsultan yang dilantik oleh kami dan pengaudit; dan / atau
  • agensi kerajaan dan pihak berkuasa kawalselia.

Keselamatan Data Peribadi

Kami mengekalkan langkah-langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang sesuai untuk melindungi keselamatan Data Peribadi daripada anda daripada kerugian, penyalahgunaan, akses tanpa kebenaran, pendedahan atau pengubahan.

Kebenaran, Penarikan Kebenaran dan Pilihan Keluar (Opt-Out)

Kecuali jika diperuntukkan selainnya dalam Notis ini, kami hanya mengumpul Data Peribadi yang anda berikan kepada kami.

Jika anda tidak bersetuju Data Peribadi anda dikumpul oleh kami, sila jangan memberikan maklumat anda atau mengakses laman web kami.

Dengan melawat laman web kami, memberikan Data Peribadi kepada kami, atau berinteraksi dengan kami, anda akan dianggap telah membaca dan memberikan persetujuan kepada kami untuk memproses Data Peribadi melalui cara yang dinyatakan dalam Notis ini
.
Anda boleh menarik balik persetujuan anda terhadap pemprosesan data peribadi kami untuk tujuan-tujuan di atas, pada bila-bila masa dengan menghubungi kami melalui no telefon, alamat emel atau hadir ke pejabat kami seperti maklumat yang tertera di laman web https://www.registermof.my/ seperti berikut:

Pengurus Besar,
Pengurusan Risiko,
Maxwell Advisory,
No 24-2, Jalan Wangsa Setia 3,
Wangsa Melawati
53300 Kuala Lumpur
Email: audit@registermof.my

Jika kami tidak menerima apa-apa notifikasi daripada anda mengenai pemprosesan Data Peribadi anda, kami akan terus memproses untuk tujuan sebagaimana dinyatakan di atas, atas dasar bahawa anda teleh memberikan persetujuan semasa dan terdahulu untuk pemprosesan Data Peribadi menurut Notis ini.